Detentie: Kindvriendelijk of Traumatisch? Door ChildSupporto / 6 september 2024
De angst van Ariana in detentie in Zeist
Eind augustus publiceerde Minister Faber antwoorden op de schriftelijke vragen van Kati Piri (Groenlinks-PvdA). De vragen waren gesteld op 12 juli 2024 in het kader van de detentie en uitzetting van de familie Babayants. In dit bericht willen wij de vragen en antwoorden in een realistisch perspectief plaatsen. Zeker nu we gisteren opnieuw een moeder vanuit het detentiecentrum aan de telefoon hadden met huilende kinderen op de achtergrond.
Leest u even door de eerste saaie juridische teksten in dit artikel heen, om vervolgens te lezen hoe het in werkelijkheid gaat! https://childsupporto.nl/algemeen/detentie-kindvriendelijk-of-traumatisch/
———————————————-
Een groep bezorgde inwoners van Zeist wil de opvang van Afghaanse vluchtelingen op het Walaardt Sacré Kamp nog een jaar openhouden. Daarvoor is er een petitie gestart, die inmiddels door meer dan 1200 mensen is ondertekend.
In de petitie wordt het demissionaire kabinet opgeroepen te stoppen met ‘het slepen van mensen’ en de locatie nog tenminste een jaar beschikbaar te houden voor de vluchtelingen. Zij of één van hun directe familieleden hebben het Nederlandse leger in Afghanistan geholpen en mochten daarvoor naar ons land komen. Defensie wil deze zomer het terrein weer in gebruik nemen.
De ongeveer 300 vluchtelingen in de opvang wachten op permanente huisvesting. Op het Walaardt Sacré Kampheeft elk gezin een eigen kamer, de vluchtelingen krijgen taalles en ze mogen werken in de omgeving. Uiterlijk over een jaar verwacht de gemeente Zeist een permanente woning voor hen geregeld te hebben.
———————————————
September/oktober 2023
Er zijn een aantal interessante activiteiten om te bezoeken en te bekijken!
• Tot 22 oktober in Museum Arnhem:
Tussen grenzen: migratie, macht en grenzeloze verbeelding
Over de hele wereld bewegen mensen zich over grenzen. In de 21e eeuw migreren mensen meer dan ooit om allerlei politieke, economische en ecologische redenen. Tegelijkertijd is het zich verplaatsen voor heel veel mensen steeds lastiger. Hoe moeilijk, of makkelijk, het gaat, wordt vaak bepaald door je paspoort. Waar ben je welkom en waar niet? En als je in een ander land bent, wanneer voel je je dan thuis? In de tentoonstelling Tussen grenzen geven kunstenaars, mode- en sieraadontwerpers en Arnhemmers antwoorden op die vragen.
• Film Upon Entry (bij binnenkomst), vanaf 21 sept (o.a. in Amersfoort en Utrecht)
We zien een stel met geldige visa het ‘land van de onbegrensde mogelijkheden’ binnenkomen om samen een nieuw leven te beginnen. Maar bij aankomst op het vliegveld in New York worden ze direct meegenomen voor verhoor. Vol ongeloof en verwarring belandt het koppel in een beklemmend inspectieproces waardoor niet alleen hun toekomst, maar ook hun onderlinge band op het spel komt te staan.
Korte documentaire ‘Kitten of vluchteling?’ 26 september 2023. Terugkijken op NPO start: https://www.npostart.nl/2doc-kort/26-09-2023/VPWON_1352772
De maker Tina Farifteh gaat op zoek naar de mechanismes achter empathie. In een interview zegt ze: absurd wat er nu in deze wereld gebeurt. We hebben gewoon een groep mensen, die vogelvrij zijn verklaard. Iedereen mag ze vermoorden, terugduwen, in de woestijn droppen, in een kamp stoppen, ze mogen niet werken, geen hygiëne, geen onderdak, geen scholing… Alles van hen afpakken zonder dat iemand verantwoordelijk is en bestraft wordt en alle andere keren in de geschiedenis dat we dat gedaan hebben met een groep mensen, hebben we daar spijt van gehad. zie ook doctalks, een interview met Tina Farifteh: https://www.vpro.nl/speel~WO_VPRO_20077479~doctalks-kitten-of-vluchteling~.html
• Documentaire Bij ons op het AZC klik hier om te bekijken
Vanaf maandag 2 oktober om 22.20 uur op NPO 2
Bij ons op het AZC legt de menselijke verhalen vast – de vreugde en het verdriet, de wanhoop ook, die schuilgaan achter de façade van het azc in Zutphen. Een jaar lang gingen de deuren voor ons open en volgden we bewoners tussen hoop en vrees, in hun verlangen naar acceptatie en een vrij en veilig bestaan. Medewerkers delen hun toewijding en inspanningen om deze overgang zo goed mogelijk te laten verlopen. Een ongewoon, intiem portret van heel ‘gewone’ mensen, die samenleven onder een glazen stolp.
---------------------
Veel dank voor de vele giften voor onze actie bij de 200ste wake! We hebben €2500 kunnen overmaken naar Meldpunt Vreemdelingendetentie en nog €225,- gereserveerd voor kinderen in detentie Kamp van Zeist.
200ste Wake
Op 3 juli 2022 is de wake voor de 200ste keer. Een moment om bij stil te staan.
Sprekers zijn de Koos Janssen, Burgemeester van Zeist, Rikko Voorberg, theoloog-activist en Esther Bijmolt, Kinderpardon.
Wij zamelen geld in voor een attentie voor de kinderen die er op dat moment verblijven, en voor Meldpunt Vreemdelingendetentie, die een helpdesk heeft voor vreemdelingen in detentie met een gratis telefoonnummer. Zij helpen gedetineerden daadwerkelijk bij
klachten en problemen en kennen de situatie van binnenuit. Ondersteunt u de actie als waker of sympathisant of met uw kerk?
Stichting Steuncomité Asielzoekers en Vluchtelingen in Zeist
NL25 INGB 0007 4540 20 ovv (200e) Wake Zeist
Kom ook, neem mensen mee, neem WITTE bloemen mee en uw eigen picknickmandje als u mee wilt doen aan onze picknick na de wake.
Zie hier voor verslag
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
-
Brief van Coalitie Geen Kind in de Cel aan de Tweede Kamer
Een coalitie van Amnesty International, Defence for Children, Stichting INLIA, Kerk in Actie, Stichting Kinderpostzegels Nederland, Stichting LOS, UNICEF Nederland en VluchtelingenWerk Nederland, heeft op 28 juni een brief aan de tweede kamer geschreven, in afwachting van hun Algemeen Overleg (AO) Vreemdelingen-en Asielbeleid,waarin ze een aantal suggesties geven met betrekking tot de bewaring van kinderen in vreemdelingendetentie.Lees… Lees meer …
———————————————–
-
Radio1 – uitzetting van de familie Andropov
‘Het gaat niet goed met ons. Ik ben niet thuis. Ik ben in paniek en een beetje depressief. Maar ik moet wel fit blijven om het voor de kinderen vol te blijven houden.‘ Dat vertelde Olga Andropova in De Nieuws BV. Zij werd afgelopen juli 2018 samen met haar man en drie kinderen Nederland uitgezet. CopyRightLees… Lees meer …
———————————————–
-
Lessen Schipholbrand in de wind geslagen
Nederlandse centra voor vreemdelingendetentie hebben nauwelijks lessen geleerd van de dodelijke Schipholbrand van elf jaar geleden. Dat concluderen Amnesty International, Stichting LOS en Dokters van de Wereld in het vandaag verschenen rapport Brand in het detentiecentrum Rotterdam. Afgelopen mei was er brand in het vreemdelingendetentiecentrum in Rotterdam. Het optreden tegen die brand en de nazorg voor deLees… Lees meer …
———————————————–
-
Documentaire Outlawed
De documentaire is uitgekomen in mei 2014, en is gemaakt door een groep van zeven studenten van de Universiteit Utrecht. Bekijk de trailer: Of de hele documentaire: Lees meer …
———————————————–
-
Schipholbrand
. Bij de Schipholbrand was een brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost op 27 oktober 2005, waarbij elf gedetineerde vreemdelingen om het leven kwamen. Veel kritiek kreeg de opvang van vreemdelingen en uitgeprocedeerde asielzoekers naar aanleiding van gebeurtenissen zoals de `Schipholbrand’. Bij de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost op 27 oktober 2005 kwamen elfLees… Lees meer …
———————————————–