Wake 1 december 2024

Het is tijd om op deze plek te benoemen wat moet worden benoemd.

Op de Raad van Kerken vluchtelingendag in oktober begonnen wij de dag als volgt:

Met alle dagelijkse propagandastromen, waarin over vluchtelingen en vreemdelingen wordt gesproken alsof zij niet-menselijk zijn en alsof zij een bedreiging zijn voor ons bestaan, is het van levensbelang dat wij dergelijke haat-taal en dit soort negatieve beelden niet vanzelfsprekend of normaal gaan vinden. Dan is het goed te weten dat de joodse en de christelijke – en ook de islamitische en humanistische – tradities glashelder zijn over het belang van humaniteit, van naastenliefde en solidariteit, van het zien en liefhebben van de ander als een mens zoals wij zelf zijn.

Daarom ook werd voor die vluchtelingen dag , 26 oktober het volgende thema gekozen: Inspiratiedag onder het motto: Het meest humane asielbeleid ooit. Om een positief en menswaardig ander geluid te laten horen en samen uit te stralen dat het asielbeleid echt anders kán en ook anders moet,

willen we als samenleving niet door onze morele ondergrens heen zakken.

Zoals hier: Mannen die asiel willen aanvragen in België worden al sinds augustus niet in de opvang toegelaten. De druk op de opvang werd in augustus te groot . De staatssecretaris van België koos voor de kwetsbaren van de groep die asiel vraagt: vrouwen en kinderen. De moeilijkste beslissing ooit, zei ze: Mannen worden niet meer opgevangen in de opvang.

De mannen verdwijnen dus op straat en moeten wachten met de asielaanvraag. De daklozenopvang zit nu, vandaag vol. En mensen slapen in zelfgebouwde tentenkampen die geregeld worden Geruimd.

Dit strenger dan ooit asielbeleid in België heeft vast een afschrikwekkend effect . Maar. Het Aantal asielzoekers in België is vandaag groter dan ooit. Afschrikken weerhoudt deze mensen dus niet om te vluchten. Minister!

Veel Palestijnen komen nu aan de de Belgische grens, dat komt waarschijnlijk omdat ze al een netwerk met landgenoten hebben in België. Ze komen niet direct uit Gaza want die grenzen zijn al een jaar dicht zoals u weet. Als dat niet zo was was Gaza verlaten door iedereen. De asielzoekers aan de Belgische grens hebben het land al eerder verlaten kunnen nu niet terugkeren naar huis. Inmiddels is het aantal asielzoekers meer gegroeid.

Ook vrouwen en kinderen krijgen niet allemaal opvang meer. Voor twee van de drie asielzoekers is geen opvang meer te vinden. Daar zitten vooral dublinclemanten tussen, ze moeten terug naar het land waar ze al asiel hebben aangevraagd.

In Nederland is de opvang nog toereikend, er slapen geen mensen buiten in Ter Apel. Dat de omstandigheden slecht zijn voor kinderen is al gebleken, en nu blijkt dat ook zwangere vrouwen en hun ongeboren kind lijden onder de situatie. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum naar geboortezorg voor asielzoekers en statushouders. Aldus Defence for Children.

Hoogleraar verloskunde Arie Franx zegt “Elke vrouw in Nederland heeft ongeacht achtergrond of status recht op dezelfde kwaliteit van geboortezorg. Je moet voor jouw patiënt zorgen zoals je voor je moeder, zus of dochter zorgt. En dat doen we nu niet.” De rechten staan vermeld in ons wetboek art 2, en kinderrechtenverdrag art. 24

Uit eerder onderzoek van het Erasmus blijkt dat geboortesterfte bij baby’s van asielzoekers ten minste anderhalf keer zo vaak voorkomt als bij andere baby’s in Nederland.

Stress door verhuizing van de ene opvang naar de andere, het missen van controles. In vreemdelingendetentie is de stress nog hoger. En medische zorg is daar voorhanden, maar geboortezorg niet. Martin Vegter, juridisch adviseur migratie bij Defence for Children Nederland, vertelt: “Het is onaanvaardbaar dat vrouwen willens en wetens in zo’n stressvolle situatie worden gebracht waarvan bekend is dat die risico’s met zich meebrengt voor het verloop van de zwangerschap. Van het detineren en uitzetten van zwangere vrouwen wordt nu alleen afgezien in de zes weken vóór de uitgerekende datum en zes weken na de bevalling, maar de risico’s van stress zijn niet beperkt tot die laatste zes weken van de zwangerschap. Vorig jaar speelde een zaak van een zwangere vrouw die uiteindelijk 33 dagen in de Gesloten Gezinsvoorziening in Zeist was opgesloten. Zij was zes maanden zwanger toen zij in bewaring werd gesteld en zeven toen zij weer vrij kwam. Er moet een einde komen aan deze praktijk voordat het een keer echt misgaat.”

Het Erasmus beveelt aan om de geboortezorg én de asielopvang van zwangere vrouwen te concentreren op een aantal locaties in Nederland. Dit maakt het mogelijk om expertise op te bouwen en alle noodzakelijke tests uit te voeren, terwijl zwangere vrouwen niet meer hoeven te reizen naar de verloskundige.

Het COA erkent in een reactie op het onderzoek de problemen en benadrukt het belang van stabiele en langdurige opvanglocaties en daarmee op het behoud van de Spreidingswet. Defence for Children Nederland ondersteunt deze aanbeveling

De gevolgen van gebrekkige geboortezorg voor zwangere vrouwen in opvangcentra en hun baby’s laten opnieuw zien hoe belangrijk het is om een einde te maken aan slechte noodopvang en gedwongen verhuizingen. Dit is essentieel zodat aanstaande moeders een gezonde zwangerschap kunnen doormaken zonder onnodige risico’s. Hiermee kan worden voldaan aan de verplichting uit het kinderrechtenverdrag om te voorzien in passende pre- en postnatale zorg en het ongeboren kind te beschermen tegen prenatale gezondheidsschade, ongeacht de achtergrond of status van de moeder.

Naast de aanbevelingen van de onderzoekers roept Defence for Children Nederland de regering op om zwangere vrouwen niet langer bloot te stellen aan stress door hen in vreemdelingenbewaring te stellen.   

Ik besluit met woorden van Jan Pronk.

“Hoop is een soort van idee-fixe.

Je bent de hoop.

Je moet hoop waarmaken.

Je moet hoop realiseren.

Die hoop realiseert zichzelf niet zomaar boven de hoofden van de mensen.

Je moet handen en voeten geven aan de hoop.

Jij bent het.”

Dat is te zien bij Kerkasiel Kampen. Het gezin Babayants is daar veilig, zij waren in juli in de vreemdelingendetentie ingesloten. Waarover later meer.

KerkasielKampen.nl